Scurt istoric

Istorie Noiembrie 2, 2014

Parohia s-a înfiinţat prin decizia (Nr.82 din 17.03.1999) a Sfintei Mitropolii a Moldovei şi Bucovinei, iar punerea pietrei de temelie şi sfinţirea paraclisului din clădirea centrului de Plasament  “Petricica”(Casa de copii-Baieti) cu hramul Sf. Gheorghe s-a oficiat de catre P.S.Calinic Botoşăneanul la data de 25 noiembrie 2000, dar aprobarea oficială a construirii bisericii şi a casei parohiale a fost dată la 5 martie 2001 de către I.P.S. Daniel, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. 

Începerea propriu-zisa a lucrarilor de construire a acestui sfant locas s-a facut in data de 15 martie 2001 prin lucrarile de excavare a fundatiei. Au urmat cele de turnare a fundatiei si a elevatiei, precum si turnarea peretilor de la demisol in intervalul 25 sept.2001-30 sept. 2003. La 16 dec.2004 s-a finalizat demisolul bisericii precum si instalare-bransare a energiei electrice. Tot in acest an 2004 s-a asezat si iconostasul (catapeteasma) sculptat, cu icoane pictate in mod gratuit de fratele preotului, invatatorul Popirda Dorel. In anul urmator 2005, pe langa continuarea lucrarilor la acest edificiu din partea de nord a cartierului Darmanesti, se construiesc si doua troite (mar.si oct.2005), executandu-se si lucrari de bransare la apa, canal si gaze naturale si imprejmuirea terenului. In anii 2006-2007 s-au turnat scarile interioare si exterioare, finisate pana la cota 0,00. Incepand cu 2009 s-au continuat lucrarile de zidarie pana la centurile de deasupra geamurilor. Intre anii 2011-2012 prin bunavointa enoriasilor Cristian si Tudor Serban  impreuna cu familiile lor care au adus un ajutor consistent in continuarea lucrarilor de construire s-a putut ajunge la centura cupolei de pe naos. In prezent se lucreaza la unele aranjamente care nu sunt vizibile ochiului iar stadiul lucrarilor acestui sfant locas au ajuns aproape de final dupa cum se va  vedea in pozele care vor fi atasate in subsolul paginii la acest scurt istoric.

Viata parohiala:

Pe langa cele 685 de familii ortodoxe (din care 150 de familii de rromi), in parohie mai convietuiesc: 120 de familii de ortodocsi de stil vechi, 12 familii romano catolice, 10 familii greco-catolice, 10 familii de baptisti, 15 familii de penticostali, 10 familii de adventisti, 12 familii de crestini dupa evanghelie si 5 familii de musulmani, 3 familii –martorii lui Iehova si aprox. 300 fam. care nu vor sa-si mentioneze identitatea religioasa.

Activitatea liturgica:

A inceput in primavara anului 1999 in paraclisul amenajat in cladirea Centrului de Plasament “Pietricica”, si s-a intrerupt in anul 2001 cand autoritatile locale au cedat cladirea  pentru A.S.E. Bucuresti si fortati de imprejurari am fost nevoiti sa construim un paraclis din lemn in curtea bisericii pentru a putea sa ne continuam slujbele liturgice. In prezent slujbele liturgice se tin in demisolul bisericii pana la finalizarea lucrarilor de construire a acestui sfant locas.

Activitatea social – caritativa:

S-a desfasurat prin fundatia “Athos”  si cu sprijinul consiliului si comitetului parohial. Au beneficiat de aceasta copii asistati de fundatia Athos si din Centrul de Plasament “Pietricica” si “Elena Doamna”, precum si copii-elevi din parohie, persoane singure si in special cele afectate de boli grave, precum si unele familii de rromi.

Activitatea cultural - misionara:

Predici, cateheze, vizite foarte dese la domiciliul credinciosilor, publicatii in ziarele locale, foi religioase disrtibuite in biserica si parohie, precum si  o foaie religioasa cu un cuvant de invatatura. Incepand cu anul 2002 s-au organizat expozitii de icoane ale elevilor de la Scoala Nr.11, care au fost ajutai material si financiar. Biblioteca parohiei dispune de un numar de 150 de exemplare de carti precum si toate cartile necesare cultului divin public.